de voordelen van outplacement

Door vooraf bewust te zijn van de mogelijkheden én voordelen van outplacementbegeleiding, is je organisatie goed voorbereid mocht het daadwerkelijk nodig zijn. Je laat als organisatie hiermee aan je huidige medewerkers zien dat je ze zult helpen bij een succesvolle transitie als ze worden getroffen door ontslag. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van outplacement uiteengezet en waarom het waardevol is voor zowel jouw organisatie als voor je medewerkers.

Wat zijn de voordelen van outplacement voor jou als werkgever?

  1. Verminderde kosten in verband met ontslagen
  2. Positieve ervaringen voor getroffen medewerkers
  3. Verbeterde productiviteit en moraal onder blijvende medewerkers
  4. Bescherming voor je bedrijfsimago
  5. Aantrekkingskracht op gekwalificeerd talent

kosten verminderen die gepaard gaan met ontslagen

Het lijkt misschien tegenstrijdig voor een organisatie die kosten wil besparen door middel van een reductie van het personeelsbestand om te investeren in outplacementdiensten, maar op veel manieren kan de zakelijke waarde de kosten ver overschrijden. Het ondersteunen van je medewerkers met outplacement kan bijvoorbeeld helpen om het zoeken naar een baan te versnellen, waardoor kosten worden bespaard in verband met ontslagvergoedingen, naast andere uitgaven.

ondersteun een positieve ervaring voor getroffen medewerkers

Het ontbreken van outplacementdiensten en andere vormen van ondersteuning voor vertrekkende medewerkers kan leiden tot onverwachte kosten voor je organisatie. Als getroffen medewerkers een negatieve ervaring hebben, kunnen ze deze ervaring delen op sociale media of op beoordelingssites, wat je organisatie in een slecht daglicht kan plaatsen. Dit kan het lastig maken om gekwalificeerde medewerkers in de toekomst te werven.

Volgens een studie van Randstad en Future Workplace zei 57% van de ondervraagde medewerkers dat ze niet eens zouden solliciteren bij een bedrijf met negatieve recensies. Ontevreden voormalige medewerkers kunnen ook overwegen om rechtszaken wegens onrechtmatig ontslag aan te spannen, wat een financiële last kan vormen voor je organisatie.

verhoog productiviteit onder blijvende medewerkers

Ontslagen en reducties van het personeelsbestand hebben ook invloed op je blijvende medewerkers en kunnen leiden tot een afname in productiviteit en betrokkenheid. Sterker nog, een studie van de Universiteit van Stockholm en de Universiteit van Canterbury heeft vastgesteld dat 'overlevenden' van ontslagen worden geconfronteerd met een afname van 41% in tevredenheid, 36% in betrokkenheid bij de organisatie en 20% in prestaties.

Door transparantie te handhaven in alle communicatie, duidelijk te maken aan blijvende medewerkers dat hun collega's om geen fout van henzelf zijn ontslagen en te benadrukken hoe je organisatie vertrekkende medewerkers helpt via outplacementbegeleiding, houd je meer grip op een positieve werkomgeving.

bescherm je bedrijfsimago

Hoe organisaties medewerkers behandelen tijdens een inkrimping zegt veel over een bedrijf en zijn waarden. Medewerkers verwachten steeds vaker dit soort transparantie. Het kan lonen dat je al kenbaar maakt richting je medewerkers, mochten er ooit ontslagen vallen, dat ze toegang hebben tot outplacementbegeleiding. Toegang tot outplacementbegeleiding kan jouw organisatie onderscheiden van anderen tijdens het werven. Het toont aan dat je toegewijd bent aan je mensen en kan zelfs de kosten en duur van wervingsinspanningen verminderen.

Outplacementdiensten, samen met standaard ontslagvergoedingen, beleidsregels voor voorafgaande kennisgeving en andere voordelen in verband met werkloosheid bij inkrimping, moeten met je medewerkers worden besproken, net zo openlijk als gangbare voordelen zoals medische, tandheelkundige en pensioenregelingen.

Buiten het handhaven van transparantie met medewerkers begrijpen topwerkgevers vandaag de dag het belang van het tonen van toewijding aan hun bedrijfswaarden en merk aan het bredere publiek. Gezien de economische gevolgen van vandaag de dag, is veel van het stigma rond ontslagen afgenomen, maar hoe organisaties getroffen medewerkers behandelen, heeft een aanzienlijke invloed op het imago van je organisatie.

trek gekwalificeerd talent aan

Het ondersteunen van je medewerkers tijdens ontslag weerspiegelt positief op het werkgeversmerk. Top talent kiest sneller voor jouw organisatie als ze zien dat je juist handelt in moeilijke situaties en het belang van jouw mensen voorop stelt. 

Bij Randstad RiseSmart werken we samen met organisaties van over de hele wereld en in verschillende branches om succesvolle outplacement-, loopbaanbegeleiding- en mobiliteitsoplossingen aan te bieden. We zijn toegewijd aan het helpen van organisaties om hun bedrijfswaarden te omarmen en hun medewerkers te ondersteunen bij succesvolle transities, zowel binnen als buiten je organisatie.

Download ons e-book 'hoe begeleid je je medewerkers tijdens een reorganisatie' voor praktische tips om de impact van de reorganisatie te minimaliseren op je eigen medewerkers, je employer brand en daarmee op de resultaten van je organisatie.

04 November 2023

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contact opnemen