‘Ik werk weer met 200% plezier en inzet

Een verandering kan de start zijn van een mooie nieuwe toekomst. Michiel Boshouwers (59) maakte nogal een ommezwaai: van project- en programmamanager in IT en Operations naar schuldhulpverlener. Michiel vertelt over z’n ommezwaai.

Een kleine dertig jaar werkte hij met plezier bij een financiële organisatie, nu haalt hij energie en voldoening uit zijn nieuwe werk in de schuldhulpverlening. Financiële zaken, maar dan radicaal anders Michiel: “Ik heb altijd in Wholesale Banking gewerkt en een prachtige tijd gehad bij een financiële dienstverlener. Met heel veel afwisseling en alle kansen om mezelf te ontwikkelen.”

Het zaadje voor de ommezwaai werd geplant toen Michiel werkte in Bratislava, Slowakije. “De organisatie waarvoor ik werkte heeft daar een shared services center. De organisatie is veel kleiner dan het hoofdkantoor in Amsterdam, waar ik daarvoor altijd had gewerkt. Mijn taken waren er enorm divers en ik zag direct effect van mijn handelen. Dat maakte het een van mijn leukste opdrachten. Terug in Amsterdam kon ik mijn draai niet meer zo goed vinden. Ik heb nog een paar leuke klussen gedaan maar de passie was er niet meer. Ik trok mijn conclusie: ik wilde iets anders, en waarschijnlijk buiten de financiële organisatie waar ik destijds werkte.”

Geen herhaling van zetten

Een reorganisatie gaf een duwtje: Michiel werd boventallig. “Ik heb het mobility traject goed benut om precies uit te vinden wat ik wilde. Een paar dingen wist ik zeker: ik wilde niet in loondienst, niet met pensioen (misschien wel nooit!) en niet werken bij een financiële dienstverlener. Geen herhaling van zetten! Ik wist ook ongeveer wat ik wel wilde en kan: mensen coachen, een mentor zijn, ik ben goed met cijfers en ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn.”

“Ik ben me gaan verdiepen in het sociale domein, had het gevoel dat ik die kant op moest. We zaten toen al midden in coronatijd, en ik las steeds vaker over mensen in de financiële problemen. Dat greep me best aan, want hoe kan het zijn dat in zo’n rijk land zoveel mensen zijn met problematische schulden. Het gaf me de zet om in de schuldhulpverlening aan de slag te gaan.”

Weer aan de studie

“Toen ik dat eenmaal wist, kwam alles in een stroomversnelling. Ik heb een half jaar bijna fulltime gestudeerd en ben nu gecertificeerd schuldhulpverlener. Dat was soms zwaar, vooral de juridische kost, maar heel interessant. Intussen was ik om ervaring op te doen ook twee dagen in de week gaan werken als vrijwilliger, als sociaal raadsman.”

“Sinds 1 januari heb ik mijn eigen bedrijf, Zorgeloos schuldhulp. Ik gun iedereen een zorgeloos financieel leven en hoop daar mijn bijdrage aan te kunnen leveren. Daarnaast heb ik sinds kort ook een parttime baan bij een stichting waaraan gemeenten schuldhulpverlening uitbesteden. Ik kan er vlieguren maken en mijn netwerk uitbouwen, zij hebben met mij een hoop ervaring op andere domeinen in huis. Daar hebben we dus allebei profijt van!”

Zuiniger tijden

“Mijn huidige activiteiten staan qua salaris in geen verhouding met mijn vorige werkgever, maar ik heb mijn passie en energie weer terug en dat vind ik belangrijker. Ik kan nu iets teruggegeven aan de maatschappij en werk weer met 200% plezier en inzet, net als voorheen. Ik heb het 30 jaar goed gehad en bij het mooiste bedrijf gewerkt, maar heb altijd geanticipeerd op zuiniger tijden. Ik wist dat ik niet tot mijn pensioen bij mijn vorige werkgever ging werken.”

‘Wat als?’

Mijn tip aan oud-collega’s? Laat je niet verrassen. Zelfs als er helemaal geen aanleiding toe is, en je bent helemaal happy en senang, bereid je voor op een toekomst buiten je organisatie. Stel jezelf de vraag ‘wat als?’ en zorg dat je inzetbaar bent. Niemand werkt meer z’n hele leven bij hetzelfde bedrijf, dat is echt niet meer van deze tijd.”

19 Maart 2021

neem contact op met een expert.

ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contact opnemen