career switch

Een baan betekent meer voor ons dan alleen geld verdienen. Zo bepaalt een baan hoe je jezelf ziet, maar ook hoe anderen je zien. Als je, net zoals veel anderen, onlangs je baan bent verloren vanwege COVID-19, weet je misschien niet goed wat je nu moet doen of ben je bezorgd over de toekomst. Het is normaal dat je je onzeker voelt over wat de toekomst brengt.

Omdat sommige branches, zoals de detailhandel, horeca en de reissector, meer zijn getroffen dan andere, overweeg je misschien een carrièreswitch naar een meer stabiele branche of een andere functie. Vraag je je af hoe je opvalt in de massa en hoe je een cv en motivatiebrief schrijft die de aandacht zal trekken van hr-managers? Hieronder staan enkele tips die je op weg helpen.

tip 1: schrijf een relevante motivatiebrief en cv die op de toekomst is gericht

Houd de specifieke rol waarop je solliciteert in het achterhoofd terwijl je je cv en motivatiebrief schrijft. Het is niet de bedoeling dat je cv alleen een beschrijving is van al je successen. Hoewel je je werkervaring in (a-)chronologische volgorde moet vermelden, is het belangrijk om vooral aandacht te besteden aan de informatie die relevant is voor de vacature waarop je solliciteert. Je kunt op je cv en motivatiebrief bijvoorbeeld alleen informatie vermelden die relevant is voor de functie in plaats van al je competenties en werkervaring toe te voegen.

Zorg ervoor dat je motivatiebrief informatie bevat die aantoont dat je aan de vereisten van de functie voldoet. Als je in je vorige rol de verkoop in winkels voor je rekening nam, maar dit niet is vereist voor de baan waarop je solliciteert, hoef je dit niet te benadrukken in je motivatiebrief. Als de functie waarop je solliciteert erg klantgericht is, dan kun je je ervaring en competenties op dit vlak beter wel benadrukken.

tip 2: verplaats jezelf in de schoenen van de belanghebbende

Wanneer bijvoorbeeld een recruiter en/of manager ingestuurde sollicitaties bekijken, analyseren en interpreteren zij je cv en motivatiebrief en beoordelen of je aan de vereisten van de baan voldoet. Je kunt deze procedure vereenvoudigen door de vacature vooraf zelf te analyseren en de belangrijkste vereisten te bepalen. Daarna maak je duidelijk in je cv en motivatiebrief dat je hieraan voldoet. In je motivatiebrief leg je een direct verband tussen de vereisten van de functie en jouw specifieke ervaring. In je cv kun je voorbeelden toevoegen die de motivatiebrief ondersteunen. Op deze manier ben je zelf meer ‘in control’.

Als een van de functievereisten het opbouwen van relaties is, voeg dit dan toe aan je motivatiebrief. Bijvoorbeeld: 'Ik heb ervaring met het opbouwen van een vertrouwensrelatie met interne belanghebbenden.' Zorg ervoor dat het opbouwen van relaties een van je voornaamste competenties is in het samenvattende gedeelte van je cv en voeg een van je prestaties toe in het gedeelte werkervaring. Je kunt bijvoorbeeld het opbouwen van een relatie met een nieuwe klant beschrijven.

tip 3: wees overtuigend

Beschouw het schrijven van een cv is als het bouwen van een rechtszaak: door overtuigend bewijs te leveren is er geen ruimte meer voor twijfel ten aanzien van je kwalificaties. De samenvatting in je cv moet je expertisegebieden, competenties en kenmerken bevatten en moet uitleggen hoe ze een troef kunnen zijn voor een werkgever. De rest van je cv moet als bewijs dienen voor hetgeen je benoemd in je samenvatting over je kwalificaties en competenties.  Een recruiter of manager die op zoek is naar een nieuwe medewerker leest misschien eerst je motivatiebrief, dus het is belangrijk dat ook je motivatiebrief je vaardigheden ondersteunt.

Je kunt je sollicitatie versterken met actieve stellingen. Begin de zinnen en prestaties in je cv en motivatiebrief met werkwoorden. Kies doelbewust sterke actiewerkwoorden wanneer je je werkervaring beschrijft. Als je voor een senior-rol leidinggevende taken solliciteert, kun je werkwoorden gebruiken die het niveau aantonen waarop je werkte, zoals 'beheerde', 'leidde' of 'hield toezicht' , in plaats van werkwoorden als 'gaf' of 'nam deel'. Vergeet ook niet om werkwoorden die in de vacaturebeschrijving staan toe te voegen aan je cv.

tip 4: pas je cv aan door trefwoorden op te nemen

In de meeste gevallen wordt je cv gescand door een zogenaamd 'applicant tracking system' (ATS), een technologie die door werkgevers wordt gebruikt om de werving te beheren. Het is cruciaal om trefwoorden die in de vacature worden gebruikt ook op te nemen in je cv, omdat het ATS hier een eerste controle op uitvoert. Pas hierna bekijkt een persoon je cv. Zonder de juiste trefwoorden is het mogelijk dat je cv opzij wordt gelegd zonder dat iemand dit ooit heeft gelezen.

Het is vooral belangrijk om trefwoorden te gebruiken in titels en in de samenvatting. Voeg daarnaast (zonder te overdrijven) trefwoorden toe in de rest van je cv. Als plannen bijvoorbeeld een hoofdvereiste is in de vacature, kun je 'plannen' of 'planning' als een van je voornaamste competenties verwerken in je samenvatting.  Gebruik het woord af en toe in het gedeelte werkervaring bij het omschrijven van je rol en vertel daarna in je prestaties dat je een wekelijkse planning voor 40 teamleden beheerde.

Je moet er ook voor zorgen dat de titel van je cv precies overeenkomt met de titel van de rol waarop je solliciteert. Het ATS hecht hier groot belang aan en de persoon die je cv leest, vormt zich op basis van de titel een beeld van je. Als de titel van je meest recente rol 'Klantvertegenwoordiger' was en de titel voor de rol waarnaar je solliciteert 'Customer Engagement Manager' is, zorg er dan voor dat de titel op je cv 'Customer Engagement Manager' is.

tip 5: leg de nadruk op overdraagbare vaardigheden, prestaties en opleidingen

Bij een loopbaanswitch is het belangrijk dat die ander inzicht krijgt in de vaardigheden/competenties die je hebt ontwikkeld in je vorige baan en die je meeneemt/inzet in de nieuwe baan (die verwerkt kunnen worden in de star-voorbeelden). Dit zijn dan de overdraagbare vaardigheden.

Hoe specifieker je je ervaring beschrijft, hoe hoger je kansen op een succesvolle sollicitatie. Hieronder staan enkele voorbeelden van overdraagbare vaardigheden:

  • Soft skills: probleemoplossing, onderhandelen, prioriteren, samenwerken en beslissingen nemen
  • Hard skills (vakgebieden waarin je training of certificaten hebt ontvangen, methodologieën, expertise, hardware, software of competenties waarvoor je jaren hebt geoefend): Microsoft Word en Excel, Salesforce CRM, Lean Six Sigma, de Spin Selling-methodologie, klantondersteuning en boekhouden

In het gedeelte werkervaring op je cv en je motivatiebrief kun je prestaties zetten waar je overdraagbare vaardigheden opvallen en kun je je verantwoordelijkheden omschrijven. Beschrijf de specifieke acties die je ondernam en het resultaat van die acties. Heeft een klant of je bedrijf er baat bij gehad? Heeft een bepaalde procedure of een medewerker er baat bij gehad? Hieronder staan enkele voorbeelden van prestaties:

  • Beheren van 50 actieve bestellingen, managen van het transport van goederen en samenwerken met leveranciers (ACTIES) om een tijdige levering en klanttevredenheid te verzekeren (RESULTATEN).
  • Het openen van een nieuwe winkel in Calgary, inclusief het werven en trainen van nieuwe medewerkers, merchandising, marketing, onderhandelingen over het winkelgebouw en het opbouwen van relaties met leveranciers (ACTIES), waarbij de planning van acht weken werd behaald en het bedrijf de doelstellingen kon bereiken (RESULTATEN).

Je kunt in je cv en motivatiebrief ook de nadruk leggen op overdraagbare opleidingen en professionele ontwikkeling. Geef niet alleen je formele diploma's en certificaten op. Je kunt ook een boek dat je hebt gelezen, een seminar waar je aan deelnam, een online cursus die je hebt gevolgd of training bij een vroegere werkgever toevoegen als dit relevant is voor de baan.

Een van de gedeeltes in je cv en motivatiebrief waar je misschien minder aandacht aan besteedt, is vrijwilligerswerk. Toch kan dit een krachtig bewijs zijn van je kwalificaties. Je wilt bijvoorbeeld solliciteren op een baan als teamleider, maar hebt in je vorige rollen nog nooit een team geleid. Misschien was je de coach van een team dat een kampioenschap won of leidde je een team vrijwilligers tijdens een fondsenwerving. Beschrijf je prestaties in dit gedeelte van je cv of deel een anekdote in je motivatiebrief die je coachings- en leiderschapscompetenties aantoont.

tip 6: beschrijf de omvang van je werk

De omvang van je cv of motivatiebrief beschrijft de reikwijdte van je rol. Je kunt bijvoorbeeld de reikwijdte van je rol als wereldwijd, regionaal of lokaal benoemen. Enkele andere manieren om de omvang te omschrijven, zijn het budget dat je beheerde, het aantal personen waarvan je teamleider was, de problemen die je hebt opgelost en de klanten die je hebt geholpen. Probeer zoveel mogelijk omvang aan je cv of motivatiebrief toe te voegen door een cijfer te plakken op je prestaties. Hier vind je enkele voorbeelden:

  • Leiden van een team winkelmedewerkers met een winst- en verlies verantwoordelijkheid van € 20 miljoen voor 35 distributiecentra in Canada met 240 medewerkers, een netwerk van meer dan 1700 locaties, inclusief terminals, postbussen, vertegenwoordigers en partners.
  • Genereren van € 30.000 aan nieuwe maandelijkse omzet door een gemiddelde van drie nationale accounts per maand aan het netwerk toe te voegen.

tip 7: onderscheid jezelf van anderen

Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar iemand met de juiste competenties: ze zijn ook op zoek naar de juiste persoon. Als je goed kunt overbrengen wie je bent en hoe je werkt, zul je jezelf onderscheiden van de concurrentie. Vertel over jezelf met een SMART-verhaal (specifiek, meetbaar, actiegericht, resultaat, relevantie) in je cv of motivatiebrief en maak duidelijk op welke manier je werkt. Als je net dat beetje meer wilt doen, kun je een video uploaden op je LinkedIn-profiel waar je laat zien wat je doet en kun je hiernaar verwijzen in je sollicitatiebrief. Het is voor belanghebbenden krachtiger dat ze het bewijs zien dan dat ze het bewijs lezen.

Geef je carrièreswitch een vliegende start

Zoeken naar werk is onzeker op elk moment, maar door de wereldwijde pandemie is het economische klimaat een nog grotere uitdaging geworden voor werkzoekenden. Met een krachtig cv en motivatiebrief kun je de onzekerheid beperken en het meeste halen uit de tijd die je besteedt aan het zoeken naar werk. Op deze manier voel je je meer ‘in control’ en zet je een effectieve eerste stap naar het ontdekken van je volgende baan.

24 December 2020

Neem contact op met een expert

Ontdek wat RiseSmart kan betekenen voor jouw organisatie en jouw werknemers.

contact opnemen